понеделник, 27 август 2012 г.

В действие


Измина повече от седмица откакто сме в Брашов и наближава краят на младежкия обмен. За кратко време успяхме да се опознаем и да се сприятелим. Споделихме и обменихме опит в танците и изкуствата, запознахме се с културата на другите държави и историята на градовете на останалите участници. Заедно с младежите от другите страни обсъждахме въпроси, касаещи младите хора – толерантността, човешките права, равнопоставеността между половете.

Имахме възможността да покажем българския фолклор и да се слеем със стрийт денс поколението на другите държави. Голямо впечатление ни направиха испанците, които танцуваха салса и бачата. Интересно беше научаването на някои основни стъпки от двата танца. Затрудни ни изпълнението на брейк и хип-хоп движенията, представени ни от португалците и италианците.

Времето мина неусетно и доиде ред на междукултурната вечер. Участниците от всяка една страна представиха своите традиционни ястия. Вкусни бяха двата вида паста, приготвени на място от италианците –
Linguineaglio, olio e pepperoncino”, Linguine al sugo, както и качамакът на румънците. Изненада ни изтънченият вкус на испанското вино и традиционните им колбаси - Tripa de Espetec, Jamón, Chorizo и Salchichon. Португалците положиха много старание в приготвянето на едно от техните традиционни ястия Farinheira. Българската кухня също не остана незабелязана. Всички останаха приятно изненадани от традиционната ни лютеница и пивката българска ракия.

Домакините ни са подготвили трудна, но интересна и забавна програма, в която всички ние се включихме активно. Разделихме се на пет отбора, във всеки от които има по един участник от другите страни. Целта беше да измислим уличен танц, които трябваше да изиграем пред жителите на Бран и Брашов. Всеки ден имаме време да танцуваме и да се забавляваме, научаваме нови стъпки, движения и танци.

По време на престоя си тук ние научихме много за хората от другите държави и обогатихме знанието си за тяхната култура и обичаи. Освен това научихме и много нови неща за самите нас. Щасливи сме, че имаме възможността да участваме в проекта!

Няма коментари:

Публикуване на коментар